HOME
cv
keramiek
fotografie
 
 
 
 

 

Corrie Swaak

fotografe/ keramiste

Opgeleid als fotografe aan het toenmalige Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveldacademie, heb ik jarenlang gewerkt als fotografe. De keramiek ontdekte ik pas veel later tijdens een jarenlang docentschap aan een creativiteitscentum.
Hoewel ik bleef fotograferen heb ik pas de laatste jaren beide passies een gelijkwaardige plaats gegeven mijn aandacht.

Keramiek

Toen ik ruim vijftien jaar geleden keramiek als beeldende discipline ontdekte wist ik dat ik begon aan een lang leer- en maakproces. Van het begin af aan was duidelijk dat zik helderheid in uitdrukking en eerlijkheid ik materiaal wenste na te streven.
De keuze voor keramiek betekende ook zich aansluiten bij een eeuwenoud handwerk, lang gedomineerd door functie en traditie.
In mijn werk zijn die aspecten verenigd: het materiaal, de klei, met onbegrensde plastische mogelijkheden en de vormtaal van tekens. In het begin met sacrale elementen en vaak gerelateerd aan de kleur van de deels ongeglazuurde klei. Soms met bladgoud afgewerkt, of met engobe, of met glazuur, afhankelijk van de vorm.
Vanaf het midden van de negentiger jaren kent het werk een langzame verschuiving naar een vereenvoudiging van de vorm, architectonisch van opbouw.
Altijd gedacht vanuit het materiaal. Vaak met een geometrische hoofdvorm en contrasterende plastische elementen.

Fotografie

De fotografie leerde mij wachten op het juiste moment, kiezen voor het onomkeerbare vastleggen van dat moment. De mens speelde daarin jarenlang een beeldbepalende rol zonder verhalend te worden.
Mijn foto’s van de laatste jaren kennen echter een duidelijke kentering. Ik concentreer me op het landschap en de invloed van de jaargetijden en het weer daarop
In de landschappen zoek ik beweging, sfeer, het steeds veranderende licht,
Universele beelden die een tijdloze wereld oproepen .